Ölüm ve yaşam arasındaki çizgi, opera sahnesinde dansla yorumlanacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA (AA) – Payidar, Yunan mitolojisinde, iyilik ve yaşamı temsil eden Eros ile kötülük ve ölümü temsil eden Thanatos’un ilişkisini galip gelme çabasından çıkarak denge arayışındaki danslarını hayat ve ölüm olarak betimliyor.

Eserin koreografı ve librettosunu yazan Bürge Kayacan, temsilin genel provasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, ölüm ve yaşam konusunu eserde anlattıklarını belirterek, bu konunun sanatçılara ve felsefecilere ilham olduğunu söyledi.

Kayacan, “Biz ölüm ve yaşamı, bedensel bir anlatımla seyirciyle buluşturuyoruz. Kostüm, dekoru daha sade tutmayı tercih ettik, insan odaklı bir eser. Biz ölüm ve yaşamdan bahsederken iki zıt kavramı tek bir varlık olarak düşündük. Çünkü yaşam varsa ölüm var, ölüm de yaşam varsa gerçek. Bütün hikayeyi, ölüm ile yaşam arasındaki çizgi üstüne kurduk ve mitolojiden beslendik.” diye konuştu.

Eros ve Thanatos’u eserin başrolüne taşıdıklarını belirten Kayacan, “Çağdaş sanatta, izleyici eseri sahneye koyan sanatçının ne yapmak istediğini anlamayabilir, önemli olan izlerken seyircinin ne hissettiği ve düşündüğü. Benim için bu daha önemli.” ifadelerini kullandı.

Kayacan, esere 3 hafta gibi çok kısa bir sürede hazırlandıklarını anlatarak, izleyicinin keyif alarak opera sahnesinden ayrılması dileğinde bulundu.

“Manevi yönü güçlü bir dans eseri oldu”

Eros rolüne hayat veren dansçı Deniz Uzuner, insanın var olduğu günden beri yaşam sevinci ve ölüm bilincinin hep düşünüldüğünü belirterek, rolünde yaşam sevincini beden hareketleriyle anlatmaya çalıştığını söyledi.

Koreografiye minimal ölçülerde çalışıldığını kaydeden Uzuner, “Manevi yönü güçlü bir dans eseri oldu. Kısa sürede çalıştık. Heyecanlıyım, ilk kez Modern Dans Topluluğunda böyle bir eserde oynayacağım. Eros, beni de farklı manevi yönlerime çevirdi.” değerlendirmesinde bulundu.

Repetitörlüğünü Deniz Alp’in üstlendiği, sahne tasarımını Aykut Öz, kostüm tasarımını Tülay Şimşek, ışık tasarımını Bülent Arslan ve Hasan Barış Karataş’ın yaptığı eser klasik müziğin önde gelen bestecilerinden Antonio Lucio Vivaldi ve Johann Sebastian Bach’ın müzikleri eşliğinde sahnelenecek.

Payidar, 17 Mart’ta opera sahnesindeki prömiyerin ardından 19 Şubat, 23 ve 30 Mart’ta seyirciyle buluşacak.

Öte yandan, eserin genel provasında Ankara Atatürk Lisesi öğrencileri opera sahnesinde ağırlandı. Temsilin ardından öğrenciler, ADOB Ankara İl Koordinatörü Kerem Ünal İnanç’ın moderatörlüğünde sanatçılara ve yaratıcı ekibe eserle ilgili soru sorma fırsatı buldu.

Muhabir: Yasemin Kalyoncuoğlu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ölüm ve yaşam arasındaki çizgi, opera sahnesinde dansla yorumlanacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Külliye Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Bizi Takip Edin