BMGK üyeleri Sudan’ın Faşir kentine yönelik saldırıya karşı uyardı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NEW YORK (AA) – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, Faşir’de artan gerginliğe ilişkin ortak basın açıklaması yaptı.

Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) gerginliği azaltma ve uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılan açıklamada, özellikle Faşir kentinde artan gerginlikten duyulan endişeye işaret edildi.

Açıklamada, Faşir’in yüz binlerce yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yaptığı kaydedilerek kente yönelik saldırıya karşı uyarıda bulunuldu.

Tüm taraflara acilen çatışmayı sonlandırma ve sürdürülebilir ateşkes yolunda ilerleme çağrısına yer verilen açıklamada, üye ülkelerden dışarıdan çatışmaya müdahale etmemeleri ve silah ambargosuna uymaları talep edildi.

Sudan’daki savaş

Sudan’da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası, sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 1 yıldır sürüyor.

Nisan 2023’ün ortasında başlayan ve Sudan’ın 18 eyaletinden 10’unda devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletleri kontrol ederken, HDK, batı ve güney eyaletlerini ele geçirmeyi başarmıştı.

Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır’ın öncülük ettiği Sudan’a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika’da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn’in başkenti Manama’da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

BM’ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan’daki çatışmalar sonucu 15 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 8,5 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

Muhabir: Şerife Çetin

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BMGK üyeleri Sudan’ın Faşir kentine yönelik saldırıya karşı uyardı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Külliye Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Bizi Takip Edin