1. Haberler
  2. Kültür ve Sanat
  3. Atık malzemeler Muğlalı kadınların elinde yeniden hayat buluyor

Atık malzemeler Muğlalı kadınların elinde yeniden hayat buluyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MUĞLA (AA) – Sosyal sorumluluk çalışmalarıyla “Sıfır Atık Projesi”ne destek olan kadınlar, atölyelerden arta kalan kumaş, deri ve ahşap malzemelerden günlük hayatta kullanılabilecek ürünler ve hediyelik eşyalar üretiyor.

Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde hayata geçirilen “Sıfır Atık Projesi”nin, bu mirasın korunması için atılmış en önemli adımlardan biri olduğunu söyledi.

Sıfır atık projesinin sadece bir geri dönüşüm projesi olmadığını, bir yaşam felsefesi olduğunu belirten Keleş, “Kaynaklarımızı daha verimli kullanarak, atık oluşumunu en aza indirmeyi ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmayı hedefliyoruz. Emine Erdoğan Hanımefendi’nin liderliğinde, daha temiz ve sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Keleş, proje kapsamında 13 farklı atölyede, atıkların sanata, hayata ve günlük kullanılabilir ürünlere dönüştürüldüğünü dile getirdi.

Dokuma atölyesinden arta kalan kumaşlardan perde, örtü gibi benzeri ürünler tasarladıklarına işaret eden Keleş, “Dekoratif el sanatları atölyemizde ahşap atıkları tarak ve toka gibi günlük hayatta kullanılabilecek ürünlere dönüştürüyoruz. Deri atölyemizde oluşan atıklardan çanta ve bozuk paralık gibi ürünler elde ediyoruz. Görsel sanatlar atölyemizdeki atıkları da resim ve tablo gibi sanatsal ürünlere dönüştürüyoruz.” diye konuştu.

Atık malzemelerden elde edilen ürünleri de “Uluslararası Sıfır Atık Günü” kapsamında kent meydanında sergileyeceklerini anlatan Keleş, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün “Mavi Yeşil Okullar” projesi kapsamında da merkezdeki tüm okullarda çeşitli aralıklarla sergiler açmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı Zeynep Karacan da enstitüde kadınlardan oluşan 8 kişilik bir ekiple geleneksel kumaş dokuma atölyesinde çalıştıklarını söyledi.

Proje kapsamında moda tasarım atölyesindeki arta kalan atık kumaşları şeritler halinde keserek, değişik dekoratif ürünler yaptıklarını anlatan Karacan, “Bu kumaşları geleneksel tezgahlarımızda dokuyarak perde, masa örtüsü, kilim, battaniye gibi farklı ürünler elde ediyoruz. Daha da farklı ürünler yapılabilir. Bu yolla atık kumaşlarımızı değerlendirmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Karacan, önceden eski elbiselerin kesilerek kilimler dokunduğunu, kendilerinin de buradan yola çıkarak tüm atıkları çeşitli ürünlere dönüştürdüklerini belirtti.

Ekonomik katkı sağlamayı da hedeflediklerini dile getiren Karacan, toplumun bu konuda bilinçlenmesi adına ürünleri sergileyeceklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Durmuş Genç

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Atık malzemeler Muğlalı kadınların elinde yeniden hayat buluyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Külliye Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Bizi Takip Edin